Η ομάδα Common Grounds δημιουργήθηκε στο κατειλημμένο κτίριο της Δερβενίων 56, από άτομα που συμμετείχαν στην Αυτο-οργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες/-ριες (ΑΠΑΠΜ).
Σκοπός της ομάδας είναι να λειτουργήσουμε σαν ένας κρίκος επικοινωνίας και σύνδεσης ντόπιων και μεταναστών/ριών. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν τόπο αλληλοκατανόησης, συντροφικότητας και επικοινωνίας και μια βάση για πολιτική οργάνωση από τα κάτω ενάντια στην κρατική/καπιταλιστική τρομοκρατία, τον ρατσισμό και τον σεξισμό.
Με τον όρο μετανάστριες/ες εννοούμε όσες και όσους μετακινήθηκαν βίαια πρόσφατα ή παλιότερα είτε λόγω των επιπτώσεων του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου (πόλεμοι, δικτατορίες, περιβαλλοντικές καταστροφές κ.α.) αλλά και όσες/ους συνειδητά και σε σύγκρουση με τις απαγορευτικές πολιτικές έκαναν την επιλογή να μετακινηθούν, με στόχο καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Αν και δεν θεωρούμε ντε φάκτο «εξεγερσιακά υποκείμενα» τους μετανάστες/ριες, πιστεύουμε πως η υποτιμημένη εργασιακή δύναμή τους, ο αποκλεισμός τους από την κάλυψη ακόμα και των πιο βασικών τους υλικών και κοινωνικών αναγκών και η συστηματική προσπάθεια εξαφάνισής τους από την σφαίρα του ορατού είναι αιτίες για τις οποίες οι επιθυμίες τους μπορούν να συναντηθούν με τις δικές μας επιθυμίες και ανάγκες.
Βλέποντας την υποτίμηση και των δικών μας ζωών διαχρονικά αλλά και σήμερα -μέσα στην Ελλάδα της «κρίσης»- θεωρούμε πως οι παρούσες συνθήκες είναι ικανές να δημιουργήσουν ένα πεδίο ζύμωσης, πεδίο το οποίο σκοπεύουμε να επηρεάσουμε μέσω συζητήσεων, καθημερινής τριβής και δημιουργίας δεσμών. Θεωρούμε πως η εξουσία επιβάλλεται και γιγαντώνεται -μεταξύ των άλλων- και μέσω των πολλαπλών πλαστών διαχωρισμών (μεταξύ «ντόπιων» , «μεταναστών», «προσφύγων», «νόμιμων», «παράνομων» κ.ο.κ) που η ίδια καλλιεργεί και αναπαράγει. Σκοπός μας είναι να σπάσουμε αυτούς τους διαχωρισμούς και να δράσουμε συλλογικά .
Η εναντίωση μας σε κάθε είδους εγκλεισμό (σε κελιά, σε ανοιχτά και κλειστά στρατόπεδα, σε νησιά ή χώρες) όπως και σε κάθε είδους περιορισμό της μετακίνησης είναι αυτονόητη, πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται με κριτήριο την εθνικότητα, την τάξη το φύλο ή την φυλή.
Προερχόμενες/οι κινηματικά από διάφορους χώρους, με τελευταίο σταθμό διάφορα εγχειρήματα που δημιουργήθηκαν κυρίως από το καλοκαίρι του 2015 και ύστερα για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των μεταναστών/ριών, είναι για μας φανερό πως η απλή παροχή βοήθειας σε πρακτικό ή νομικό επίπεδο μπορούν να λειτουργήσουν μόνο προς την κατεύθυνση της ένταξης και όχι της εναντίωσης στο υπάρχον σύστημα. Αν και δεν θεωρούμε πως όλα τα εγχειρήματα αυτού του τύπου λειτούργησαν υποβοηθητικά ή ως μια «βαλβίδα ασφαλείας» για το κράτος (γεγονός που αποδεικνύεται από την καταστολή με την οποία κάποια από αυτά αντιμετωπίστηκαν) πιστεύουμε πως η τροπή την οποία έχει πάρει το μεταναστευτικό σήμερα (ιδιαίτερα μετά την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας) απαιτεί άλλου είδους σχέσεις μεταξύ ντόπιων και μεταναστών/ριών. Οι σχέσεις αυτές έχουν νόημα όταν βιώνονται σε μια βάση αλληλοκατανόησης και εμβάθυνσης, μακριά από πατερναλιστικές λογικές.
Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους με τους οποίους συνυπάρχουμε στις γειτονιές αλλά και σε όσους πιστεύουν πως μέσω της αυτοοργανωμένης δράσης και της αλληλεγγύης μπορούν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αμοιβαίας ενδυνάμωσης και κοινών αγώνων.
Η ομάδα Common Grounds στην κατάληψη Δερβενίων 56 φιλοξενεί ανοιχτές συζητήσεις, εκδηλώσεις και προβολές για να γνωριστούμε, να συζητήσουμε, να διασκεδάσουμε, να συνδιαμορφώσουμε.