Από τα καλοκαιρινά «αναψυκτήρια» στις «μέρες Χριστουγέννων»

 
Με έκπληξη το περασμένο καλοκαίρι παρακολουθήσαμε -από απόσταση- το πολιτιστικό πανηγύρι με τον παράταιρο τίτλο «Αναψυκτήριον τα Ωραία Εξάρχεια». Δύο ολόκληρες εβδομάδες συναυλιών σε έναν κατά τα άλλα ελεύθερο χώρο, με πρόταγμα τη μετατροπή της πλατείας σε «αναψυκτήριο» (!) σαν λύση «κόντρα στα σκοτάδια των καιρών μας». Τώρα που ήρθε ο Δεκέμβρης τα «Ωραία Εξάρχεια» των ιδεών και του πολιτισμού συνεχίζουν τον εξωραϊσμό της πλατείας με χριστουγεννιάτικες πινελιές σε «Ένα ξεχωριστό τριήμερο γεμάτο μουσική, bazaar βιβλίων, εναλλακτικών εκδόσεων και σπάνιων dvd  σε ειδικές εορταστικές τιμές, από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ”.
Ουσιαστικά βρισκόμαστε μπροστά στην εγκατάσταση μιας ημι-μόνιμης εμπορευματοποίησης ενός ελεύθερου χώρου, με την παράλογη για εμάς σύμπραξη πολιτικών ομαδοποιήσεων με καταστηματάρχες. Συνδυάζοντας το πανηγύρι με την τοπική επικαιρότητα του καλοκαιριού (βλέπε απόπειρα εκκένωσης  της κατάληψης της Αραχώβης) τα πολιτιστικά δρώμενα φαίνεται να είναι η άλλη όψη της προσπάθειας για επιβολή στην γειτονιά, αυτή τη φορά με το προσωπείο του εξευγενισμού. Εξευγενισμός που, χρησιμοποιώντας λόγο και αισθητική που παραπέμπουν σε εμποροπανηγύρεις του Δήμου Αθηναίων έχει βασικό σκοπό να εκδιώξει όσους/ες χαρακτηρίζονται από την κυρίαρχη αφήγηση ως «λούμπεν» και να τους/τις αντικαταστήσει  με χαρούμενους/ες καταναλωτές/ριες κουλτούρας και ικανοποιημένους/ες αναρχοτουρίστες/ριες (τώρα που είναι και στα πάνω του το Airbnb). Εξευγενισμός που προσομοιάζει αυτόν που είδαμε μια δεκαετία πριν να επιχειρείται από ιδιωτικά και δημόσια συμφέροντα (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία) με καλλιτέχνες και πολιτιστικά δρώμενα στο Μεταξουργείο. Εξευγενισμός με διάχυτο ρατσισμό και ταξικό πρόσημο: τα αγαπημένα τους Εξάρχεια δεν χωράνε τόσους πολλούς μετανάστες/ριες, πόσο μάλλον όταν αυτοί/ες ξεφεύγουν από το πλαίσιο του καλού και πειθήνιου, όταν όντας άνεργοι/ες τείνουν σε κάποιες περιπτώσεις στην μικροπαραβατικότητα ή πουλάνε σουβλάκια (ενώ τα «Ωραία Εξάρχεια» έχουν λυμένο το βιοπορισμό τους) και όταν οι (μη) επιλογές τους χαλάνε την όμορφη εικόνα του θεματικού πάρκου των «Ωραίων Εξαρχείων». 
Όσοι εμπνεύστηκαν τα εν λόγω δρώμενα είναι παραπάνω από σαφές ότι οραματίζονται μια πλατεία-αναψυκτήριο ή μια πλατείαριστουγεννιάτικη αγορά και όχι έναν ελεύθερο χώρο ζύμωσης και πολιτικής δράσης. Προσπαθούν συστηματικά να αποδείξουν (σε ποιούς άραγε;) πως τα Εξάρχεια δεν είναι «άβατο» αλλά μια χαρούμενη και εμπορική γειτονιά στην οποία τα «events» και τα «bazaar» θα θεραπεύσουν τα «προβλήματα». 
Δεν θέλουμε να παρεξηγηθούμε, αρέσει και σε εμας η διασκέδαση και η ξεγνοιασιά. Όμως δεν πιστεύουμε πως τα «σκοτάδια των καιρών μας» φωτίζονται με την εμπορευματοποίηση της πλατείας αλλά με συλλογικούς αγώνες που εμπεριέχουν κάθε λογής πολιτικά υποκείμενα, ενάντια στην κανονικότητα που μας επιβάλλουν κάθε μέρα και ακόμα περισσότερο τα Χριστούγεννα. Τα Εξάρχεια δεν έχουν ανάγκη καλλωπισμού για να δείχνουν ωραία και λιγότερο απειλητικά στα κανάλια.
Η πλατεία έχει ήδη πολλά μαγαζιά, δεν της χρειάζεται και ένα εποχιακό.

Common Grounds

Κατάληψη Δερβενίων 56